Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM samo za područje BiH

Odaberite zemlju

Cart

Pravila uslovi korištenja web stranice i
društvenih mreža Alma Ras d.o.o.

I  OPŠTE ODREDBE

 

Opšta uredba o zaštiti podataka koju je izdala Evropska unija, General Data Protection Regulation (u daljem tekstu GDPR), koja je stupila na snagu 25.05.2018 godine, je dalji korak u zaštiti prava na privatnost pojedinaca (na primjer, strožije restrikcije u vezi pristanka, pravo na zaborav, vrsti i količini privatnih podataka koji mogu biti korišteni, pristup podacima i sigurnost). Uz zaštite koje su već bile na snazi neko vrijeme u Evropskoj uniji i u mnogim drugim zemljama širom svijeta, kao takva, zaštita privatnih podataka je uvijek bila visoki prioritet za Alma-Ras d.o.o. kao lidera u proizvodnji i prodaji proizvoda od tekstila u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

Ova Pravila i uslovi korištenja web stranice se donose radi lakšeg i jednostavnijeg razumijevanja informacija koje se prikupljaju, kako ih se koristi i kakva su prava posjetilaca i korisnika web stranice i društvenih mreža, kao i opcije u vezi s tim, ali i zbog potrebe usklađivanja sa novim evropskim zakonodavstvom o zaštiti ličnih podataka.

Ukoliko kao posjetilac stranice ili korisnik naših usluga imate nedoumice i/ili pitanja u vezi sa odredbama ovih Pravila, molimo Vas da se obratite putem e-mail adrese info@alma-ras.com ili webshop@alma-ras.com , a možete se obratiti i našem Službeniku za zaštitu ličnih podataka na zastita.licnih.podataka@alma-ras.com 

 

Alma-Ras d.o.o. se obavezuje na poštivanje Smjernice i zahtjeve profesionalnog kodeksa ponašanja koji se odnosi se na sve postupke koji uključuju rad i analizu podataka prikupljenih na web stranici kompanije, kao i svu trenutno postojeću zakonsku regulativu na snazi u Bosni i Hercegovini (Zakon o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik BiH", broj 49/06); Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik BiH", broj 76/11) i Ispravku zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka (“Službeni glasnik BiH“, broj 89/11“).

U tu svrhu Alma Ras d.o.o. je pokrenuo program zaštite podataka i privatnosti koji vodi tim u sastavu: Službenik za zaštitu ličnih podataka, IT, Pravni odjel, Odjel za ljudske resurse, Sektor za prodaju i marketing koji radi na postizanju usklađenosti s GDPR-om.

 

Alma Ras ima definisane i obezbjeđene mjere zaštite za privatne i povjerljive informacije o korisnicima web stranice kompanije, svojim uposlenicima, klijentima i drugim fizičkim i pravnim osobama, te iste čuva u diskreciji i ne zloupotrebljava ih. Alma Ras d.o.o. ima definisane procedure, kao i organizacione i tehničke mjere zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, kojima se smanjuje rizik od neovlaštenog pristupa ličnim podacima korisnika web stranice, radnika, klijenata i drugih fizičkih i pravnih osoba. 

 

II  USLOVI I PRAVILA KORIŠTENJA 

 

Dobro došli na web stranicu Alma-Ras d.o.o.

Korištenjem ove web stranice pristajete na Pravila i uslove korištenja, kao i odredbe svih važećih zakona i propisa koji regulišu oblast zaštite podataka u Bosni i Hercegovini. Ako se ne slažete sa Pravilima i uslovima korištenja, ne smijete koristiti našu web stranicu. Korištenjem ove stranice svaki korisnik prihvata ova Pravila i uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem ove stranice ili bilo kojeg njenog dijela, u svakom trenutku upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti i prihvatili.

 

Alma-Ras d.o.o. Vam omogućava korištenje usluga i sadržaja korporativnih web stranica  i online butika u skladu sa odredbama Pravila i uslova korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge web stranice Alma-Ras.

 

Korporativne web stranice www.alma-ras.com i www.manners.ba i online butik www.alma-ras.com u vlasništvu je kompanije Alma Ras i posjetiocima omogućava da pogledaju ponudu artikala i proizvoda iz asortimana brendova Alma Ras, izvrše kupovinu putem online butika i dostave biografiju za zaposlenje u kompaniji putem linka „karijera“ na web stranici.  Web stranica se sastoji od vlastitih sadržaja, besplatnih sadržaja, te linkova za društvene mreže u vlasništvu kompanije Alma Ras čije korištenje i zaštita podataka je također regulisana odredbama Pravila i uslova korištenja. 

 

Administratori stranica www.alma-ras.com www.manners.ba www.alma-ras.com niti u kom slučaju ne postavljaju sadržaje pornografskog, eksplicitnog (scene nasilja, torture i slično) ili drugu vrstu sadržaja koji ugrožavaju diskreciju korisnika ili su neprimjereni za maloljetne korisnike. Zabranjeno je postavljanje sadržaja koji predstavlja, podržava ili upućuje na govor mržnje, netoleranciju, ličnu, nacionalnu, vjersku netrpeljivost, koji sadrži psovke, vrijeđanja, omalovažavanja, provokacije ili drugi uvredljiv materijal. 

 

III  ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA 

 

Korištenjem web stranica www.alma-ras.com i www.manners.ba kao i online butika www.alma-ras.com fizičke osobe i pravna lica daju izričitu saglasnost kompaniji Alma-Ras d.o.o. da prikupljaju i vrše dalju obradu njihovih ličnih podataka koje učine dostupnim putem biografije, molbe, pisanog akta ili bilo kojim drugim dokumentima, podacima dostavljenim u svrhu vršenja kupovine putem web-shopa i isporuke proizvoda na adresu kupca. Fizičke osobe i pravna lica daju izričitu saglasnost za prikupljanje i dalju obradu podataka datih u svrhu potencijalnog zaposlenja ili vršenja on-line kupovine. Dostavom u bazu podataka i prijavom u svrhu potrage za poslom korisnik daje saglasnost da lični podaci navedeni u popunjenom obrascu, podnešenoj biografiji, molbi za posao i drugim pratećim dokumentima, budu slobodno korišteni u svrhu kontakta i provjere uslova za potencijalno zaposlenje u kompaniji Alma-Ras d.o.o.  

 

Dostavom podataka u svrhu kupovine putem web-shop opcije na web stranici Alma-Ras d.o.o. fizička lica daju suglasnost da se dostavljeni podaci mogu iskoristiti u svrhu kompletiranja narudžbe, plaćanja, dostave na adresu, te kontakta u slučaju potrebe za dodatnim informacijama potrebnim za izvršenje kupoprodajne aktivnosti. U odjeljku web-shop date su detaljnije informacije za kupce/klijente putem linkova:

-          Informacije;

-          Za kupce;

-          Moj račun. 

Posjetioci web stranice daju saglasnost za korištenje ličnih podataka isključivo u svrhu kontakta, a po prijavi putem opcije „Newsletter prijava“ putem koje će biti prvi koji će saznati novosti o prodaji, novim proizvodima i ekskluzivnim ponudama Alma-Ras d.o.o. Kompanija se obavezuje da će lične podatke dostavljene u svrhu prijave na „Newsletter prijavu“ koristit isključivo u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

 

Saglasnost za prikupljanje i obradu ličnih podataka, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH se daje isključivo u svrhu potrage za potencijalnim zaposlenjem na radna mjesta u kompaniji Alma-Ras d.o.o. te u svrhu obavljanja svih ostalih radnji usko povezanih sa selekcijskim postupkom i u konačnici popune radnog mjesta, te se u drugu svrhu ne mogu upotrijebiti. Tražioci posla koji su fizičke osobe mogu ovim putem datu saglasnost u bilo kojem trenutku povući, te zahtijevati brisanje svih prethodno dostavljenih podataka iz interne baze bez dodatnog obrazloženja i to slanjem opoziva saglasnosti na adresu kompanije Alma Ras d.o.o. ili e-mail adresu zastita.licnih.podataka@alma-ras.com . Dostavljeni podaci se koriste isključivo na način kako je to propisano u ovim Pravilima i uslovima korištenja, kao i u djelu Pravila o privatnosti, koje su sastavni dio ovih Pravila.

 

IV  REGISTRACIJA KORISNIKA PUTEM USLUGE „MOJ RAČUN“

 

Posjetioci web stranice i web shopa u vlasništvu Alma-Ras d.o.o. imaju mogućnost da se registruju za korištenje opcija u ponudi navedene usluge. Na taj način daju saglasnost za korištenje ličnih podataka u svrhu i na način regulisan odredbama ovog Pravilnika. Korisnici imaju opciju kreiranja vlastitog profila, te na taj način korištenje pogodnosti koje se nude registrovanim korisnicima: praćenje narudžbi, liste želja i usporedbi. 

 

V  AUTORSKA PRAVA 

 

Sadržaj objavljen na web stranici kompanije Alma Ras podliježe zaštiti autorskih prava na sve sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale i registrovane žigove). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela objavljenih i postavljenih sadržaja na web stranici smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je pravnim radnjama usmjerenim na zaštiti autorskih prava. Isto se primjenjuje na sadržaje koje na web stranicu ili web-shop mogu postaviti ili su postavili ili na kojima imaju pravo partneri i oglašivači ili drugi korisnici. Zabranjeno je preuzimanje i/ili kopiranje svih sadržaja u komercijalne ili bilo koje druge svrhe, osim za ličnu upotrebu. 

 

Za korištenje informacija u bilo koje druge svrhe, neophodno je prvo dobiti pismenu saglasnost kompanije Alma Ras. Korištenjem podataka u bilo koje druge svrhe (kopiranje, prijepis, distribuiranje, naknadna objava, javno prezentiranje itd.) bez pismenog odobrenja, postupate protivno zakonima, te podliježete sankcijama.

 

VI  ZAŠTITA PODATAKA I PRIVATNOSTI

 

Alma Ras d.o.o. je proizvodno privredno društvo za proizvodnju i plasiranje proizvoda od tekstila. Prodajne aktivnosti ili usluge se vrše na području Bosne i Hercegovine kao i inostranstva, te putem online butika alma-ras.com

 

Web stranice www.alma-ras.com i www.manners.ba  kao i društvene mreže putem kojih se komunicira javno i sa klijentima, su u vlasništvu kompanije Alma-Ras d.o.o. koja se obavezala poštivati privatnost posjetilaca svojih internet stranica i društvenih mreža i brine se o čuvanju tajnosti podataka kupaca, klijenta i tražilaca posla. Prikupljanje, čuvanje, korištenje i prijenos ličnih podataka obavlja se u skladu s odredbama Zakona koji regulišu ovu oblast, kako je i navedeno u Opštim odredbama ovih Pravila.  

 

a)    Kako se vrši prikupljanje podataka?

 

Prilikom posjeta web stranicama www.alma-ras.com i www.manners.ba , zatim prilikom posjete i kupovine putem online butika www.alma-ras.com ili društvenih mreža ili direktno na e-mail adrese kompanije, korisnici i posjetitelji svjesno i svojevoljno dostavljaju informacije koje se tiču ličnih podataka i osobina koje su bitne za kupovinu proizvoda kompanije ili zaposlenje. U isto vrijeme, kada se posjeti web stranica ostavljaju se i tehnički podaci koji se odnose na mrežne sisteme u upotrebi, a da bi bio omogućen pristup internetu ili nekoj internet stranici. Informacije korisnika i posjetilaca se prikupljaju isključivo po osnovu prethodnog odobrenja.  

 

b)    Podaci i informacije koje se tiču Vas i Vaših ličnih osobina se prikupljaju na način: 

 

 • samostalnom registracijom na web stranici, odnosno webshopu, te odabirom opcije Moj račun, kreiranjem vlastitog profila, gdje se izvrši snimanje podataka;
 • samostalnom prijavom na objavljeni oglas - prilikom prijave na posao putem oglasa koji se objavi putem Internet portala agencija registrovanih za obavljanje ove djelatnosti, osoba ostavi svoje podatke u bazi portala;
 • samostalnom registracijom u internu bazu Alma-Ras d.o.o. – prilikom prijave na link „karijera“ na web stranici kompanije, osoba putem tog linka direktno snimi svoje podatke u internu bazu kompanije;
 • dostave neophodnih ličnih podataka za realizovanje kupoprodaje proizvoda kompanije putem on-line prodaje. 

c)     Podaci koje se odnose na tehničke informacije prilikom posjete web stranici 

 • Bez obzira da li se radi o osobama koje vrše on-line kupovinu ili traže posao, u momentu kada Vam se otvori prozor neke od korporativnih web stranica ili online butika, u tom momentu ostaju zabilježene neke od tehničkih informacija koje se odnose na podatke prijave odnosno registracije (log data).
 • Kolačiće (cookies) - za prijavljivanje korisnika. Napomena je, da se kolačićima ne vrši prikupljanje ličnih podataka korisnika, već se ova opcija koristi za smještaj identifikatora korisnika koji služi za provjeru autentičnosti korisnika. Na osnovu kolačića koji se prikupe, ne može se povezati stvarna osobu sa prijavnom sesijom koja se registruje. Kolačić se koristi za autentifikaciju i sigurnost korisnika (niko se ne može prijaviti na račun koji nije njegov/njen). Dodatno pojašnjenje o kolačićima (cookies) je dato u poglavlju VII KOLAČIĆI ovih Pravila.
 • Zapisnici mrežnog poslužitelja (web servera) odnosno Web Server logs - Kao i na velikoj većini internet stranica, web stranica Alma-Ras d.o.o. automatski prikuplja podatke o korisnicima i posjetiteljima sa zapisnika web servera kada posjetite neku od naših stranica putem računara domaćina na kojem je naša stranica (webserver). Mrežni poslužitelj automatski prepoznaje neke podatke koji nisu ličnog karaktera, poput mrežne („IP“) adrese (osim u slučaju opisanom u nastavku), datuma i vremena kada se posjeta stranica desila, linkova koji su se otvarali na našoj stranici, stranicu s koje ste došli, vrstu pretraživača koji koristite (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome), vrstu operativnog sistema koji koristite (npr, Windows XP, MAC OS X), te domenu i adresu vašeg pružatelja internet usluge. Pregled zapisnika servera se vrši redovno kako bi se izvršio uvid šta se posjećuje, a sve sa ciljem boljeg razumijevanja načina na koji posjetioci koriste našu stranicu. Ovi podaci popularno se nazivaju Web statistika i omogućavaju nam da održavamo i poboljšamo svoju uslugu. Osim toga, u slučaju zloupotrebe sistema, ove informacije možemo iskoristiti kako bismo, zajedno s Vašim pružaocem internet usluge i/ili lokalnim vlastima uspješno otkrili izvor zloupotrebe.
 • IP odnosno mrežna adresa - Ova stranica koristi internet protokol (IP) adrese. IP adresa je broj koji davatelj internet usluga dodjeli uređaju korisnika kako bi mogao pristupiti internetu. IP adresa se promjeni kad god se poveže na internet (to je 'dinamička' adresa). Međutim, moguće je da IP adresa koja se registruje, ili kolačić koji koristimo, mogu sadržavati podatke na osnovu kojih možemo identificirati korisnika/posjetioca. Razlog je što se kod nekih konekcija IP adresa ne mijenja (statična je) i može se povezati s računarom sa kojeg se povezuje na Internet. Kao što je već navedeno, IP adrese predstavljaju dio informacija sadržanih u zapisniku web-servera. IP adresa korisnika/posjetica se koristi kako bi se registrovali ukupni podaci o korištenju, te kako bi se poboljšale korporativne web stranice i online butik u vlasništvu kompanije Alma-Ras d.o.o.

d)    Postupak korištenje prikupljenih podataka 

 • Podaci koji se prikupe putem web stranice i društvenih mreža u vlasništvu kompanije se koriste kako bi se odgovorilo na zahtjeve koji se upute za kupovinu proizvoda, pružanje usluga ili zaposlenje. Podaci se mogu iskoristiti kako bi se bolje shvatile potrebe i navike kupaca i otkrilo kako unaprijediti iskustvo korištenja stranice, društvenih mreža,  proizvoda i usluga naše kompanije. Podaci se koriste kako bismo Vas kontaktirali i/ili pružili informacije o našim proizvodima ili uslugama ili potencijalnom zaposlenju, tj.  Vaše podatke koristimo u svrhu pružanja usluga ili informisanje Vas – osoba koje posjećuju našu stranicu, društvene mreže, vrše kupovinu ili traže posao u našoj kompaniji.  
 • Osoba koja je u potrazi za odgovarajućim proizvodom ili informacijom, želi izvršiti kupovinu ili traži posao, pohranjuje svoje podatke u bazu kompanije, a radi dolaska do odgovarajuće povratne informacije ili vršenja on-line kupovine. 
 • Sve što je navedeno kao postupanje sa ličnim podacima, vršimo samo ako imamo izričito pismeno odobrenje od Vas. Bez tog odobrenja, mi nismo u mogućnosti da Vas kontaktiramo na bilo koji način niti da prikupljamo i čuvamo Vaše podatke.
 • Kada su u pitanju tehničke informacije, sa njima ne radimo apsolutno ništa. Na osnovu tehničkih informacija koje se registruju prilikom korištenja ili posjete našoj stranici, mi ne možemo identifikovati osobu koja je ostavila te podatke na web stranici. Obzirom da ne možemo identifikovati osobu, znači da ne možemo ni koristiti podatke.
 • U slučaju da konkretno vršenje isporuke proizvoda ili usluge zahtijeva, Vaši podaci se dostavljaju podugovaračima, saradnicima ili partnerima kompanije Alma-Ras d.o.o. Podugovarači, saradnici ili partneri ne smiju koristiti podatke u bilo koju drugu svrhu osim u svrhu pružanja usluga kompaniji ili u svrhu vršenja poslova kako je regulisano posebnim poslovnim ugovorima. Lični podaci se također mogu dostaviti saradnicima ili partnerima koji nam održavaju baze podataka za usluge obrade podataka ili kako bismo Vam mogli poslati informacije koje ste tražili. Alma Ras d.o.o. od saradnika i partnera zahtijeva da se ugovorom obavežu da će poštivati sigurnost i privatnost najmanje u onoj mjeri koja je opisana ovim Pravilima i Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11).

e)    Postupanje sa podacima registrovanim u našim bazama 

Korisnici i posjetioci web stranice mogu u svakom momentu da izmjene podatke i informacije i da odrede način upotrebe podataka, kome možemo, a kome ne slati i proslijeđivati lične podatke i informacije. Također je dostupna i  opcija brisanja kreiranog profila i svih dostavljenih podataka i informacija. U skladu sa novim evropskim zakonodavstvom, korisnik, između ostalog, može da: 

 • provjeri status svojih podataka, način na koji se vrši prikupljanje podataka, kome su, ukoliko se to desilo, proslijeđeni lični podaci. Odgovor na zahtjev ili upit će biti procesuiran u roku od 30 dana; 
 • zahtijeva od Alma-Ras d.o.o. da prestane koristiti lične podatke i da Vas ne kontaktira ni u kom slučaju (ni za potencijalno zaposlenje, ni za dostavu marketing materijala). U svakom slučaju, korisnicima je otvorena i opcija odjave sa svih naših usluga; 
 • zahtijeva trajno brisanje podataka iz naših baza (pravo na zaborav); 
 • podnese prigovor na način korištenja odnosno obrade podataka.

f)      Period čuvanja ličnih podataka i informacija 

Lični podaci i dostavljene informacije se koriste onoliko dugo koliko je potrebno za pružanje usluge, odnosno realizaciju prodaje, odnosno onoliko dugo koliko korisnik odredi. Dostupna je i opcija korištenja podataka do opoziva (do momenta odluke korisnika da Alma-Ras d.o.o. ne može više koristiti lične podatke i informacije), a korisnik također može unaprijed odrediti rok upotrebe podataka. 

 

g)     Korištenje usluga od strane djece i maloljetnika 

 

Djeca i maloljetne osobe ne mogu koristiti usluge date putem web stranice kompanije. Maloljetnici koji su napunili 15 godina, mogu da koriste naše usluge samo uz izričitu i pismenu saglasnost roditelja, u skladu sa radno-pravnim zakonodavstvom u BiH.

 

h)    Sigurnost 

 

Određeni segmenti web stranica www.alma-ras.com i www.manners.ba kao i online butik www.alma-ras.com putem kojih se prikupljaju podaci koriste HTTP protokol i SSL enkripciju za prijenos podataka. Međutim, kako bi korisnik ili posjetilac mogao iste koristiti, pretraživač mora podržavati zaštitu kodiranjem. Alma-Ras d.o.o. koristi vlastite i hosting centre trećih strana. Ovi hosting centri štite podatke korisnika standardnom firewall zaštitom i softverom za detekciju upada. 

 

VII  KOLAČIĆI (COOKIES)

 

Alma-Ras d.o.o. koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi internet stranica omogućila bolje korisničko iskustvo i unaprjeđenje opcija i usluga putem interneta.

 

a)    Definicija kolačića

 

Kolačić (cookie) je tekstualna datoteka koju na elektronski uređaj sprema (pohranjuje) internet stranica koju korisnik posjeti. Kolačići obično, kao informacije, spremaju korisnikove postavke, postavke za internet stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa. Kada dođe do ponovnog otvaranja iste internet stranice, internet preglednik šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene potrebama korisnika. Ova informacija može biti spremljena jedino ako to korisnik omogući – Internet stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im korisnik nije dao i ne mogu pristupiti drugim datotekama na elektronskom uređaju sa kojeg se korisnik prijavljuje na internet. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive. Postavke internet preglednika posjeduju opciju izbora da li zahtjev za spremanje kolačića odobriti ili odbiti.  

 

Web stranica www.alma-ras.com i web stranica www.bos-alma-ras.localhost , kao niti www.alma-ras.com ne prikuplja lične informacije o korisniku sa kolačićima, nego koristi ovu opciju za smještaj identifikatora korisnika koji služi za provjeru autentičnosti korisnika prilikom pristupa web stranici. Na osnovu kolačića koji se prikupe, Alma-Ras d.o.o. ne može povezati stvarnu osobu sa prijavnom sesijom koja se prati.

 

b)    Onemogućavanje kolačića

 

Izborom opcije isključivanja kolačića korisnik odlučuje da li će dopustiti pohranjivanje kolačića na elektronskom uređaju. Kolačići (Cookie postavke) mogu se kontrolisati i konfigurisati u internet pregledniku korisnika. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite Internet preglednik koji koristite: ChromeFirefox, Internet Explorer 9, 10 i 11, Internet Explorer 7 i 8, Opera, Safari. Onemogućavanjem kolačića korisnik i dalje može vršiti pregled web stranice kompanije, ali neke njezine mogućnosti neće biti dostupne. Dodatne informacije oko isključivanja kolačića se mogu pronaći na web stranicama za isključivanje i pohranjivanje kolačića za različite servise:

-          http://www.allaboutcookies.org 

-          http://www.youronlinechoices.eu

 

c)     Vrste kolačića u upotrebi

 

 • Session cookies (privremeni kolačići) se koriste prilikom pristupa sadržaju, (koraci koji se poduzimaju kada se vrši prijava sa svojim podacima na internet stranicu, bez ovih kolačića se ne može pristupiti internet stranici; 

 

 • Persistent cookies (trajni ili login kolačići) se koriste za funkcionalnost kao što je "Zapamti me" prilikom prijave. Cilj ovog kolačića je da se olakša pristup kako pri sljedećoj posjeti korisnik ne mora ponovo unositi sve informacije. Ovaj će kolačić na računaru ostati do godinu dana, čak i nakon što odete sa naše stranice. Web stranica Alma-Ras d.o.o. ne dozvoljava trećim stranama da putem internet stranice postavlja kolačiće na računare korisnika osim u slučaju kada su kolačići postavljeni na naš zahtjev i pod našom su direktnom kontrolom, te ih treća strana koristi i ima pristup njima isključivo uz odobrenje kompanije. Može se desiti da stranica ne funkcionira ispravno ili da nije vidljiva ukoliko se korisnik odluči da ne prihvati ove kolačiće. U tom su slučaju određene funkcije, poput one koja omogućava korisniku da se registruje, nedostupne.

 

 • Google Analytics (kolačići za analizu weba). Ukoliko korisnik da odobrenje, web server treće strane instalirat će kolačiće na računar kako bi se utvrdila tačnost nekog statističkog programa. Na ovaj način se može definisati profil navika pretraživanja korisnika, jedini lični podatak koji ovaj kolačić sadrži je korisnikova anonimizirana IP adresa. Ovi profili su u upotrebi kako bi se utvrdili zajednički obrasci pretraživanja među našim korisnicima, npr. kako bi se vidjelo na koje su linkove pritiskali i kojim su dokumentima pristupali, što nam pomaže da održavamo i unaprjeđujemo svoju uslugu.

 

VIII  PRAVO NA IZMJENE SADRŽAJA I USLUGA

 

Administrator stranica www.alma-ras.com www.manners.ba i www.alma-ras.com i društvenih mreža u vlasništvu kompanije zadržava pravo promjene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja, ponude ili usluge na web stranici bez obaveze prethodne najave. Alma-Ras d.o.o. zadržava pravo brisanja tekstova diskriminirajućeg ili neprimjerenog sadržaja prema vlastitoj procjeni, ali i na osnovu pritužbi drugih posjetilaca i/ili korisnika. Administrator web stranice može, u bilo kom trenutku i bilo kom posjetiocu oduzeti mogućnost pristupanja web stranici ili društvenim mrežama u vlasništvu kompanije, ili bilo kom njegovom segmentu, iz razloga koji Alma-Ras d.o.o. smatra odgovarajućim. Navedeni postupak se može vršiti bez prethodnog upozorenja i objašnjenja. Alma-Ras d.o.o. ne snosi odgovornost za štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa, te segmenata odjeljka „Moj račun“. 

 

IX  OBAVEZE KORISNIKA 

 

Posjetiocima i korisnicima web stranice www.alma-ras.com nije dozvoljeno: 

 • slanje sadržaja koji krše postojeće BH i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički, te štetan na bilo koji drugi način; 
 • slanje i razmjena informacija za koje je posjetilac svjestan ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu kompaniji ili drugim korisnicima; 
 • lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe; 
 • slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom; 
 • slanje i razmjena neželjenih sadržaja o korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane; 
 • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računarske datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računarskog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme; 
 • prikupljanje, čuvanje i objava ličnih podataka drugih posjetilaca i korisnika web stranice i društvenih mreža u vlasništvu Alma-Ras d.o.o.

X  ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

 

Sve sadržaje web stranica www.alma-ras.com www.manners.ba i www.alma-ras.com koristite na vlastitu odgovornost i kompanija se ne smatra odgovornom za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Alma-Ras d.o.o. se ne smatra odgovornom za bilo koji vid nepravilnog korištenja web stranice ili usluga i informacija datih putem web stranice, kao ni za bilo koju situaciju koja je izvan kontrole kompanije (hakerski napadi, performanse računara korisnika, kvalitet Internet konekcije, dostava e-mailova na adresu korisnika). Alma-Ras d.o.o. ne preuzima odgovornost za sadržaj upisa čiji su autori posjetioci web stranice u postupku narudžbe za kupovinu putem webshopa, niti za sadržaj dokumentacije koju posjetioci dostavljaju putem opcije na web stranici ili e-mailom posao@alma-ras.com pri potrazi za potencijalnim zaposlenjem u kompaniji ili apliciranjem na objavljeni oglas na portalu agencije registrovane za obavljanje te djelatnosti. 

 

Alma-Ras d.o.o. ne garantuje da će web stranica ili društvene mreže biti dostupne, bez prekida, bez greški, bez virusa ili drugih štetnih komponenti. Kompanija se u pružanju svojih usluga oslanja na rad softvera, servera i drugih tehničkih uređaja, te se zbog neispravnosti istih, nepredvidive greške mogu dogoditi. Alma-Ras d.o.o. će ulagati napor da iste otkloni u najkraćem roku, ali za sve gubitke izazvane ovakvim situacijama ne smatra se odgovornom.  U slučaju više sile odnosno događaja za koje Alma-Ras d.o.o. nije mogla znati da će se dogoditi ili predvidjeti, niti su nastali krivicom kompanije poput, ali ne ograničavajući se na, hakerske napade ili prestanak funkcionisanja Internet linka, rokovi isporuke ili procedure u selekcijskom postupku se mogu produžiti do isteka okolnosti koji su uzrokovani višom silom. Alma-Ras d.o.o. će se u svakom momentu truditi da otkloniti sve nastale nedostatke, ali za sve gubitke izazvane ovakvim situacijama kompanija se ne smatra odgovornom. 

 

XI  IZMJENE USLOVA KORIŠTENJA

 

Alma-Ras d.o.o. zadržava pravo izmjene odredbi ovih Pravila u bilo kom trenutku, te neće biti odgovorna za moguće posljedice proizašle iz takvih izmjena. Navedene izmjene stupaju na snagu objavljivanjem na web stranicama www.alma-ras.com, www.manners.ba i www.alma-ras.com a ukoliko nakon objavljenih izmjena nastavite da koristite web stranicu,  prihvatate izmjene Pravila.

 

XII  STUPANJE NA SNAGU 

 

Ova Pravila stupaju na snagu danom objavljivanja na web stranici www.alma-ras.com www.manners.ba i www.alma-ras.com Više informacija o predmetu zaštite ličnih podataka se mogu dobiti putem linka http://azop.hr/images/dokumenti/626/opca-uredba.pdf