Besplatna dostava za narudžbe preko 100KM samo za područje BiH

Odaberite zemlju

Cart

Održivost je centralni element naše vizije budućnosti. Želimo aktivno voditi transformaciju ka održivoj ekonomiji i društvu, pomoći zaštiti i regeneraciji prirode, doprinijeti snažnim zajednicama i ojačati povjerenje naših kupaca.  Sa našim okvirom ambicija održivosti 2030+, razvijamo nove dugoročne ambicije kako bismo potaknuli daljnji napredak.

Eksterna certifikacija

ISO 9001:2015 - Ovaj standard se zasniva na brojnim principima upravljanja kvalitetom, uključujući snažan fokus na kupca, motivaciju i implikaciju najvišeg menadžmenta, procesni pristup i kontinuirano poboljšanje.

Korištenje ISO 9001 pomaže da se osigura da kupci dobiju dosljedne, kvalitetne proizvode i usluge, što zauzvrat donosi mnoge poslovne prednosti.

Socijalni standardi

BSCI – Cilj ovih standarda je da za naše zaposlenike, kupce, dobavljače, investitore i zajednicu sa kojom poslujemo definišemo etičke i društvene vrijednosti, te da ih poštujemo i fokusiramo se na posvećenost očuvanju ljudskih prava. Standardi se odnose na sve naše poslovne operacije i dopunjavaju se u skladu sa lokalnim zakonskim zahtjevima.

GOTS certifikat (Global Organic Textile Standard)

U skladu sa savremenim načinom života, te težnji ekološke i društvene osvještenosti razvijena su pravila i smjernice „zdravog“ odijevanja. Alma Ras kao kompanija koja svoje poslovanje nastoji uskladiti sa ekološkim i društvenim standardima shvatila je važnost “zdravog” odijevanja i u tom smjeru je prilagodila svoje buduće poslovanje. Svi procesi doprinijeli su da Alma Ras dobije jedan od najvažnijih certifikata u tekstilnoj industriji. GOTS je strogi dobrovoljni globalni standard za cjelokupnu obradu nakon žetve (uključujući predenje, pletenje, tkanje, bojenje i proizvodnju) odjeće napravljenog od certificiranih organskih vlakana (kao što su organski pamuk i organska vuna), a uključuje i ekološke i socijalne kriterije.

Projekti

Eko projekti

Dvije godine zaredom objavljujemo javni poziv za prijavu eko projekata i planiramo dugoročno raditi na ovoj ideji. Cilj ovih projekata jeste podržati ideju od koje će društvo imati korist, te podstaći i druge sudionike u procesu da izravno doprinesu zaštiti i očuvanju okoliša. Prednost uvijek imaju ona udruženja čije su ideje održive i s dugoročnijim efektima.
Saznati više ...

Solarni paneli

Vođeni principima samoodrživosti – održivog razvoja, te internim i eksternim potrebama povećanja energetske efikasnosti kao temeljem budućeg razvoja i tržišne konkurentnosti, instalirali smo i počeli s primjenjivanjem fotonaponskih panela. Uvođenjem obnovljivih izvora kao zamjene, ne samo da ćemo smanjiti godišnju potrošnju električne energije, nego ćemo i pozitivno uticati na ekološke faktore i očuvanje prirode. Projekt menadžer na ovom projektu bio je Alli Agbar Mašić, uposlenik kompanije Alma Ras, koji se s idejom izgradnje solarnih elektrana prijavio na interni natječaj "Inovacije i Uštede". U ovu investiciju uloženo je preko 800.000 KM. Elektrane će proizvoditi oko 622.311,00 kWh električne energije godišnje, što znači da će se iz obnovljivih izvora energije proizvesti više od 30% naše ukupne potrošnje električne energije. Planirano smanjenje emitovanja CO2 je oko 580 t/godišnje za obje lokacije, što je jednako kao zasađenih 13.000 sadnica drveća.

Saradnje s poznatima - održivo poslovanje

Projekat na koji smo posebno ponosni jeste divna priča uz podršku Maëlys de Rudder Tanović, koja je imala održivi aspekt i sa kojom smo pomogli jednom malom biznisu, zanatu kojem prijeti zaborav i sve to kroz promociju endemskih, ugroženih prirodnih bogatstava u BiH. Cijelu priču zaokružili smo pošumljavanjem Pančićeve Omorike koju želimo ostaviti generacijama koje dolaze. Održivost je dugoročni pravac u svim aspektima poslovanja kompanije Alma Ras jer želimo biti odgovorni prema društvu i zajednici, a potrošačima ponuditi uvijek vrijednost više.

Uposlenici

Slogan “Dodir koji volim” je poruka za koju se veže naš brend Alma Ras, ali je i vodilja u načinu na kojim postupamo prema uposlenicima, partnerima i potrošačima iz čega je proizašlo nekoliko kampanja koje su obilježile i ostavile trag u ovoj godini. Posebnu pažnju privukla je priča “S ljubavlju sašila” gdje smo kupcima pokazali ko su uposlenici i koje su njihove životne priče koje ih vode kroz posao koji rade. Druge priče o uposlenicima koje su također “ukrale” pažnju našim čitateljima jesu one gdje su zadovoljni uposlenici pričali o svojim uspjesima unutar kompanije, napredovanju kao i na šta su posebno zahvalni u organizaciji.